صبا  جايگاه اسطوره در نقاشي  را بررسي کرد

به گزارش ميراث آريا(chtn) به نقل از روابط عمومي مؤسسه فرهنگي هنري صبا وابسته به فرهنگستان هنر، در اين نشست ابوالقاسم اسماعيل پور، اسطوره شناس، پژوهشگر و صاحبنظر ادبي با اشاره به اينکه اسطوره و هنر دو روي يک سکه و از يک مقوله اند، خاطرنشان کرد: اين دو موضوعي مشترک دارند و کارکردشان يکي است چراکه هر دو از ناخودآگاه، نماد صحبت مي‌کنند.

اين اسطوره شناس گفت: اسطوره پردازان، بهترين هنرمندان زمان خود بوده‌اند چراکه گمشده‌اي داشته‌اند و در پي روياهاي خود بوده‌اند پس اسطوره همان هنر است.

وي با بيان نکاتي از دلايل پيوند عصر ما با اسطوره‌هاي باستان، و نحوه باززايي و تداوم اين اسطوره ها در اشکال مدرن خود يادآور شد: ضرورتي ندارد که در عصر عقلانيت و علم و فن آوري، از اسطوره سخن بگوئيم. بايد گفت اين اسطوره‌ها در زمان ما همه بازتوليد شده و تغيير يافته اند. اگر در روزگار باستان اسطوره نقش و کارکردي آئيني و مقدس داشته، امروز اين نقش کاملاً تغيير کرده است.

اين محقق با نقل قولي از ارنست کاسيرر \"تا زبان هست، اسطوره هم هست\" تأکيد کرد: انسان با زبان، با نمادها و با اسطوره‌ها مي‌انديشد، و اولين تعريف اسطوره اينست که، اسطوره بياني نمادين، براي تفسير انسان از هستي، پديده هاي طبيعت، ايزدان، موجودات خارق العاده و قهرمانان است.

وي با بيان وجوه زيبايي شناختي اسطوره‌ها گفت: هنر هرچه ابتدايي تر و بدوي تر و ساده تر، زيباتر و به لحاظ زيبايي شناسي غني تر است.

اسماعيل پور به رويا پردازي، دور شدن از دنياي رئال، نماد سازي و نشانه شناسي، به عنوان ويژگيهاي اسطوره پرداخت و با ذکر موارد اختلاف اسطوره ها، در روزگار پيدايش و در عصر ما تاکيد کرد: اسطوره در عصر پيشامدرن، و قبل از رنسانس، تقدسي آئيني و ماورايي داشت و منشأ پيدايش و دوام عالم طبيعت، و مظاهر هستي شمرده مي‌شد.

گفتني است اين سخنراني که با پخش اسلايد از نقوش، نگاره ها،‌ نمادهاي اساطيري و آئيني باستان در تمدن‌هاي مختلف جهان همراه بود، با استقبال علاقمندان مواجه شد.

مؤسسه فرهنگي هنري صبا نشست‌ها، سخنراني‌ها، و ميزگردهاي پژوهشي خود را پيرامون مسائل تاريخ و فلسفه، زيبايي شناسي و هنر ايران و جهان ادامه خواهد داد./120

انتهای پیام/

کد خبر 1387050123